פרופ' גד גילבר

פרופ' מן המניין (אמריטוס) בחוג ללימודי המזרח התיכון והאסלאם.

בוגר החוגים להיסטוריה של ארצות האסלאם וכלכלה באוניברסיטה העברית בירושלים.PhD  אוניברסיטת לונדון, ביה"ס ללימודי המזרח ואפריקה (SOAS).

מחקריו דנים בהתפתחויות הכלכליות באיראן בתקופה הקאג'ארית המאוחרת, בתמורות דמוגרפיות במדינות ערב במאה ה-20 ובהיבטים כלכליים של הסכסוך הישראלי-ערבי. נושא שתפס מקום מרכזי בעבודתו היה חקר השפעתם הכלכלית והפוליטית של הסוחרים הגדולים (תג'אר) המוסלמים במזרח התיכון בתקופת הגלובליזציה הראשונה.

כיהן כרקטור האוניברסיטה בשנים 1997-2000 והיה קודם לכן חבר במועצה להשכלה גבוהה (מל"ג).היה עמית במכון ללימודים מתקדמים בירושלים, עמית מחקר בכיר במרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב ופרופ' אורח באוניברסיטאות הרווארד, ליהיי ומכון ראנד.

בין פרסומיו:

Population Dilemmas in the Middle East, London: Frank Cass, 1997.

The Middle East Oil Decade and Beyond, London: Frank Cass, 1998.

“The Muslim Big Merchants-Entrepreneurs of the Middle East, 1860-1914,” Die Welt des Islams, 43 (2003).

“The Rise and Fall of the tujjar Councils of Representatives in Iran, 1884-85,” JESHO 51 (2008).

“Resistance to Economic Penetration: The Karguzar and Foreign Firms in Qajar Iran,” IJMES 43 (2011).

“The Qadi, the Big Merchant and Forbidden Interest (riba),” BJMES 39 (2012).

Muslim Tujjar and Economic Change: The Muslim Big Merchants of Iran and the Ottoman Empire, 1860-1914, London: Routledge, forthcoming.

דוא"ל: gggilbar@research.haifa.ac.il