לימודי מ"א, חוג ללימודי המזרח התיכון והאסלאם

מטרת הלימודים

לימודי המ"א מיועדים להרחיב ולהעמיק את הידע וההבנה בתחום לימודי המזרח התיכון והאסלאם ולהכיר לתלמיד את הכלים, התיאוריות ושיטות המחקר הדרושים ללימוד ולמחקר עצמאיים בתחום ההיסטורי, הפוליטי, החברתי, הכלכלי, התרבותי והדתי. לימודי המ"א מתנהלים בשני מסלולים (ר' להלן) והם מושתתים על עבודה עצמית ועל לימוד במסגרת סמינריונים.

תנאי הקבלה

רשאים להציג מועמדות

1. בעלי/ות תואר ראשון בחוג ללימודי המזה"ת והאסלאם באוניברסיטת חיפה ובחוגים מקבילים במוסדות מוכרים להשכלה גבוהה בארץ או בחו"ל, שציונם המשוקלל הסופי הוא 80 ומעלה (כולל סטודנטים שסיימו מסלול חד חוגי בלימודי מזה"ת), ולא פחות מ- 76 בחוגם השני.
  2. בוגרים/ות אשר ציונם/ן המשוקלל בחוג ללימודי המזה"ת באוניברסיטת חיפה (או בחוג מקביל במוסד אחר) עומד על 80 ומעלה ובחוג השני נע בין 70 ל – 76 באישור מיוחד של ועדת המ"א והרשות ללימודים מתקדמים.
  3. בעלי/ות ידיעת השפה הערבית הספרותית או הפרסית או התורכית ו/או שפה זרה אחרת עפ"י החלטת הועדה ללימודים מתקדמים במסלול א' מחקרי. מועמדים/ות שאף אחת משפות אלה אינן שפת אמם ולא השתלמו בהן ברמה הנדרשת במסגרת לימודי התואר הראשון יחויבו לעמוד בהצלחה בבחינת פטור או בלימודי השלמה.
  4. בעלי/ות תואר ראשון ממוסד אקדמי מוכר להשכלה גבוהה, ששפת ההוראה בו אינה עברית, חייב/ת לעמוד בבחינת ידע בעברית, ברמה הנדרשת ע"י האוניברסיטה, עד סוף שנת הלימודים הראשונה.
  5. מועמדים בוגרי אוניברסיטאות מוכרות מחו"ל וכן בוגרי אוניברסיטאות בעלות שלוחות בישראל, אשר פועלות באישור המועצה להשכלה גבוהה, יחויבו לעמוד בהצלחה בבחינת GRE או בלימודי השלמה במסגרת התואר הראשון.
  6. לועדת הקבלה זכות לזמן מועמדים לראיון אישי ולדחות מועמדים/ות גם אם ציוניהם/ן עונים על דרישות הקבלה.

החוג מקיים כיום שלוש תוכניות מ"א:

1. מ"א לא מחקרי בשנתיים (מסלול ב' ללא תזה). תלמידי מסלול זה נדרשים ללמוד קורסים מתקדמים בהיקף של 36 שש"ס ולהיבחן בבחינת גמר.
  2. מ"א לא מחקרי מרוכז בשנה קלנדרית אחת (מסלול ב' ללא תזה, החל משנת הלימודים 2018). תלמידי מסלול זה נדרשים ללמוד קורסים מתקדמים בהיקף 36 שש"ס בתוכנית מובנת ולהיבחן בבחינת גמר. הלימודים במסלול זה מתקיימים יום אחד בשבוע
    במשך 3 סמסטרים (סטודנטים שאינם מגיעים מתחום מזה"ת יחויבו בשני קורסי השלמה מתוקשבים עפ"י החלטת הוועדה החוגית ללימודים מתקדמים).
  3. מ"א מחקרי עם תזה בשלוש שנים (מסלול מחקרי א'). תלמידי מסלול א' נדרשים ללמוד קורסים מתקדמים בהיקף של 36 שש"ס (לא כולל שפות) ולכתוב עבודת גמר מחקרית (תזה).

מסלול א' עם תזה – 36 שש"ס, לא כולל שפות, עפ"י החלוקה הבאה:

שפות – בנוגע לשפה מזרח תיכונית נוספת (פרסית/תורכית) יש להתייעץ עם הוועדה החוגית
            לתארים מתקדמים.

קורסים

תיאור קורס

שש"ס

הערות

סמינריון

סה"כ 8 שש"ס מהקורסים המוצעים בחוג

תרגיל היסטוריוגרפיה

סמינר הדרכת כתיבת עבודות מ"א

קורס חובה

קורסי בחירה מחוץ לחוג (מדרג 3 עד 5)

סה"כ 8 שש"ס

הגשת עבודת גמר מחקרית (תיזה)

4 שש"ס

מסלול ב' ללא תזה – 36 שש"ס, לא כולל שפות, עפ"י החלוקה הבאה:

קורסים

תיאור קורס

שש"ס

הערות

סמינריון

תרגיל היסטוריוגרפיה

קורס חובה

קורסי בחירה מחוץ לחוג (מדרג 3 עד 5)

סה"כ 8 שש"ס

בחינת גמר מסכמת

סדר הלימודים, דרישות אקדמיות ולוח זמנים

תלמידי כל המסלולים
א.     בשנה א' חובה להשתתף בשלושה סמינרים/תרגילים לפחות ובקורס
          ההיסטוריוגרפיה.
ב.     קורס ייחשב כסמינר או כתרגיל בתיאום עם מורה הקורס.
ג.      בסמינר – חובה להגיש עבודה סמינריונית.

עבודות סמינריוניות ועבודות תרגיל יוגשו:
         לקורסים שהתקיימו בסמסטר א' –    עד יום א'     תאריך 31.03.2024
         לקרסים שהתקיימו בסמסטר ב' –     עד יום ה'     תאריך 29.08.2024
         לקרסים שהתקיימו בסמסטר קיץ –   עד יום ה'     תאריך 24.11.2024

בחינת גמר: תאריך יימסר בתחילת שנה"ל תשפ"ד.
(ובכפוף לתקנון "שכר הלימוד" בנושא זה).

תלמידי מסלול א'

א.   חובה להשתתף, בנוסף לשלושת הסמינרים/תרגילים וקורס ההיסטוריוגרפיה, בסמינר המחקר.

ב.   במהלך סמסטר א' של השנה הראשונה יש להתייעץ עם מרצי סמינר המחקר, סמינר ההיסטוריוגרפיה ויו"ר הועדה החוגית לתארים מתקדמים לגבי בחירת נושא לעבודת הגמר המחקרית והמנחה.

ג.   "הצהרת הכוונות" בעניין עבודת הגמר המחקרית תיכתב כמטלת סיום בסמינר המחקר ותוגש עד סוף שנת הלימודים הראשונה למרצה הקורס ולוועדה החוגית לתארים מתקדמים.

ד.   הצעת המחקר המפורטת תוגש לוועדה החוגית לתארים מתקדמים לא יאוחר מסוף חופשת הסמסטר הראשון בשנת הלימודים השנייה. ההצעה תוגש במזכירות החוג, מודפסת ברווח כפול בשני עותקים וכן בעותק אלקטרוני, לאישור סופי של הוועדה החוגית לתארים מתקדמים. הצעת המחקר תתקבל אך ורק מתלמידים שהשתתפו בסמינר המחקר.

ה.   כתיבת עבודת הגמר המחקרית תחל עם קבלת האישור מהוועדה החוגית לתארים מתקדמים.

ו.   יש להשלים את תוכנית הלימודים בחוג, כולל לימודי השפות, הגשת העבודות הסמינריוניות, עבודות התרגיל ועבודת הגמר המחקרית, תוך שלוש שנים לכל היותר.

ז.   קורס הבחירה מחוץ לחוג: במסגרת תוכנית הלימודים יבחרו התלמידים, באישור יו"ר הוועדה החוגית לתארים מתקדמים או המנחה, קורס אחד מחוץ לחוג, בהיקף של 4 שש"ס, בדרג 3 עד 5 ובאישור מזכירות החוג הרלוונטי.

תלמידי מסלול ב'

א.   מבחן הגמר ייערך רק לאחר השלמת כל החובות בתוכנית הלימודים, בתיאום  עם יו"ר הוועדה החוגית לתארים מתקדמים.

ב.   יש להשלים את תוכנית הלימודים בחוג, כולל קורסי הבחירה, ולעמוד בבחינת הגמר תוך שנתיים לכל היותר.

שקלול הציון הסופי לתואר שני

מסלול א' עם תזה

אחוזים

מסלול ב' ללא תזה

אחוזים

סמינריונים

סמינריונים

קורסי בחירה

קורסי בחירה

עבודת גמר (תזה)

בחינת גמר

סה"כ

סה"כ

כתיבת עבודת גמר מחקרית לאחר השלמת לימודי התואר השני במסלול ב'

בוגרי/ות חוגים אחרים באוניברסיטת חיפה או במוסד מוכר אחר להשכלה גבוהה, שציונם הסופי המשוקלל לתואר הראשון בכל אחד מהחוגים  הוא 76 לפחות, יתקבלו לתוכנית השלמות שתקבע על ידי הועדה לתארים מתקדמים לאחר ראיון אישי ויחויבו לסיים כל קורס (פרט לקורסי שפה) בציון 80 לפחות. תלמידים/ות שאינם/ן זכאים/יות לפטור, יחויבו בלימודי  אחת השפות המזרח תיכוניות.

שונות

1. ימי הלימוד הרגילים לתואר שני הינם ימים ג', סמסטר א' וסמסטר ב'. משך הלימודים הרגיל הינו שנתיים + שנה לכתיבת תזה במקרה שלוקחים המסלול המחקרי.
  2. ניתן לקיים את מסלול ב' ללא תזה בשנה גם ביום אחד מרוכז בשבוע, במשך שנה (שלושה סמסטרים רצופים: חורף, אביב, קיץ), בלימודים המתקיימים לאורך כל היום משמונה בבוקר עד שמונה בערב.

כל האמור בלשון זכר מתכוון גם ללשון