מידע כללי על החוג

מידע כללי על החוג

החוג מעניק תואר ראשון, תואר שני עם תזה או ללא תזה, ותואר שלישי בלימודי המזרח-התיכון והאסלאם. תוכנית הלימודים העשירה של החוג מציעה קורסים בסיסיים על ההיסטוריה הקלאסית והמודרנית של האזור,  דת האסלאם, הלאומיות הערבית, החברה הפלסטינית, מעמד האישה והמשפחה, משפט וחברה, תקשורת,  תיירות ועוד. מקום חשוב בלימודים ניתן ללימוד אחת משפות האזור: ערבית ספרותית ומדוברת, פרסית או תורכית.

המזרח התיכון הוא ערש הציביליזציה האנושית ומקום לידתן של שלוש הדתות המונותיאיסטיות: היהדות, הנצרות והאסלאם. האזור כולל מדינות מגוונות המתפרסות ממרוקו במערב ועד איראן במזרח,  מתורכיה בצפון ועד תימן וסודן בדרום. המוסלמים מהווים כחמישית מאוכלוסיית העולם והם מפוזרים בין אינדונזיה, הגדולה במדינות המוסלמיות, ובין המיעוטים בהודו,  ברוסיה, במערב ובישראל. זהו המרחב בו נמצאת ופועלת מדינת ישראל ולהבנתו יש חשיבות רבה לקיומה, בטחונה, התפתחותה הכלכלית ושגשוגה החברתי והתרבותי.

מאורעות "האביב הערבי" שהחלו בסוף 2010, שיחות השלום בין ישראל והפלסטינים בתיווכה של ארה"ב,  התעצמותה הגרעינית של איראן, עליית האסלאם הפוליטי, עליית האסלאם הראדיקאלי, ההגירה לאירופה והשינוי הדמוגראפי החל במספר מדינות ערב בעקבות כך – כל אלה מבטיחים כי המזרח התיכון ימשיך להוות מוקד לתשומת הלב הדיפלומטית, הציבורית,  והתקשורתית גם במאה ה-21. האזור נמצא בטלטלה חסרת תקדים כשמשטרים צבאיים, כוחות אסלאמיסטיים, גורמים אתניים ויסודות ליברליים נאבקים זה בזה על אופיו ועל עתידו.  עבור ישראל יש כאן סיכונים מעוררי דאגה אך גם סיכויים לא מבוטלים.
החוג ללימודי המזרח-התיכון והאסלאם, שהוא אחד החוגים הותיקים באוניברסיטת חיפה, מקנה ידע בינתחומי נרחב על אזור המזרח התיכון והעולם המוסלמי בכלל.  הבנת התהליכים ההיסטוריים, הפוליטיים, הדיפלומטיים, הכלכליים, החברתיים והתרבותיים שביסוד האירועים המתרחשים במרחב זה חיונית עבור מעצבי המדיניות בישראל,  חוקרים אקדמיים, עובדי ציבור, אנשי עסקים, מורים, ארגונים אזרחיים, מורים וכל מי שמבקש להבין את האזור.  רכישת הידע הרחב בחוג מלווה בחווית לימודים ייחודית באוניברסיטה ובעיר הרב-תרבותית והבין-דתית המובילה בארץ.

סמינר מחלקתי עם מר דותן הלוי, 09.6.2020

ביום ג', ה-09.6.20, בשעה 12:15 יתקיים סמינר מחלקתי באמצעות הזום עם מר דותן הלוי (אוניברסיטת קולומביה), בנושא, "עזה יוצאת מהחומות: 1890-1945: על חול, אימפריה והפולשים שמחברים ביניהם"

16.6.2020, צהרי מזרח תיכון עם ענת זלצר ומודי בראון

ביום ג', ה-16.6, נארח בצהרי מזרח תיכון את ענת זלצר ומודי בראון, יוצרי הסדרה התיעודית "שיעור מולדת" על הסכסוך הפלסטיני-ישראלי