ד"ר ירון פרידמן

ד"ר ירון פרידמן

ההיסטוריה של השיעים בארץ ישראל/ ד"ר ירון פרידמן

בשנתיים האחרונות חקרתי את נושא ההיסטוריה של השיעים בארץ ישראל, בעיקר ממקורות ראשוניים בשפה הערבית. הגעתי לנושא דרך ספרי הקודם על העלווים בסוריה, שאחד ממנהיגיהם נולד בטבריה. בחיפוש בספרייה הופתעתי לגלות שלא נכתב מעולם ספר בנושא. ההנחה הרווחת היתה שבארץ ישראל אין שיעים ואין היסטוריה שיעית. אך גיליתי עולם מלא של קהילה שיעית שהתקיימה בימי הביניים, החל מהמאות ה-10, וה-11 בא"י בעיקר בערים רמלה, טבריה ועכו. אחרי העלמות של כמאתיים שנה, החלה שוב התיישבות של שיעים בגליל מהמאה ה-14 ואילך. אלא שהפעם הייתה זו קהילה שונה, שיעים מג'בל עאמל (דרום לבנון כיום) שהרחיבו את התיישבותם דרומה לצפונה של ארץ ישראל. קרוב לאגם החולה הקימו השיעים במאה ה-18 את נבי יושע, האתר הקדוש ביותר לשיעים בגליל, אליו ערכו צעדות ועלו לרגל עד 1948. מהו ההבדל בין הקהילה השיעית הראשונה לשנייה? מדוע נעלמו השיעים שהגיעו בשני הגלים? כמה שיעים בכל זאת נותרו כיום בא"י? היכן הם נמצאים? על ההיסטוריה של השיעים ותשובות לשאלות תדעו בקרוב, כאשר ספרי יתפרסם בהוצאת בריל (ליידן). אינשאללה.

נביא יושע ברמות נפתלי:

נבי יושע

סמינר מחלקתי עם מר דותן הלוי, 09.6.2020

ביום ג', ה-09.6.20, בשעה 12:15 יתקיים סמינר מחלקתי באמצעות הזום עם מר דותן הלוי (אוניברסיטת קולומביה), בנושא, "עזה יוצאת מהחומות: 1890-1945: על חול, אימפריה והפולשים שמחברים ביניהם"

16.6.2020, צהרי מזרח תיכון עם ענת זלצר ומודי בראון

ביום ג', ה-16.6, נארח בצהרי מזרח תיכון את ענת זלצר ומודי בראון, יוצרי הסדרה התיעודית "שיעור מולדת" על הסכסוך הפלסטיני-ישראלי